Blomstrende vår

Blomstrende vår

tirsdag 21. mai 2013

Skikkelig deilig sommersalat!

Kanskje du er som meg og forventet øspøs regn i dag, men våknet opp til knallblå himmel og sol?! Min bunad og dialekt er to faktorer som avslører at jeg kommer fra Vestlandet og som vestlendinger flest så vet jeg at en soldag må nytes fult ut, for hvem vet når det blir så fint igjen... Så kanskje det blir middag ute i dag, i så fall skal jeg gi deg inspirasjon til en knall salat!

Salaten er egentlig todelt, der det grønne blandes med dressingen, mens resten legges som pynt på toppen. Ergo så må en ikke bare forsyne seg litt på toppen, men ta et ordentlig jafs helt til bunns i bollen. Det grønne (hjertesalat, isbergsalat, agurk, vårløk..) og andre faste ting (redikker, squash..) kuttes og legges i vann, før det slynges og slenges oppi bollen.

Dressingen består av moste hvitløksfedd, sennep og sitron. Salt, pepper og olje adder man sånn at man blir fornøyd. Sikkert noen som hevder at en MÅ ha Dijonsennep, Virginolje og økologiske sitroner for at det skal bli godt, men jeg gidder feks ikke å finne halve sitroner som er ihjelmugna i kjøleskapet -så jeg kjører 80's sitronsaft.

Etter at dressingen er blandet godt med det grønne strør man på litt sukker, slenger oppi noen firedelte cherrytomater, kanskje litt avokado før en strør på salt, pepper og mer sukker. Tykkbalsamicosaus fordeles over det hele, før man skreller litt parmesan og har på toppen. Det er viktig å ikke gå Grana Padano-fella, men kjøpe Parmigiano-Reggiano. Ellers blir det som å piske krem av matfløten - ingen suksess! Tomatene kan med fordel gjerne stekes litt i en panne med masse sukker, litt salt og pepper -for da blir de skikkelig gode:)
Salaten passer ypperlig til godt stekt grillmat, ris, ovnsstekte poteter eller brød og tzatziki..

Svar til en leser.. 
Grana Padano er en hard haldfet ost akkurat som Parmigiano-Reggiano, men i motsetning til Parmigiano-Reggiano er den ikke parmesan, men en mildere type som ikke er lagret så lenge som sin kjente frende. Jeg har en italiensk venn som er en ypperlig kokk. Som andre italienere jeg kjenner så kan han være ganske så overbevisende i sin talemåte, og som han sa: "There is no other parmigiano, then Parmigiano-Reggiano!" Du får mer og bedre smak ved å kjøpe Parmigiano-Reggiano, men du må vel helst på Meny for å få tak i den...

Skikkelig sommervarme når man kan huske i bare trusa klokken sju om kvelden:)

2 kommentarer:

  1. Takk for tips til god og sund sommermat, ser fristende ut! Bare et lite spm fra en som ikke vet så mye om parmesanost; hva er feil med Grande pandame - eller grana padano? (som det står på den jeg kjøpte i går) Du har en koselig blogg - tusen takk:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Vibeke.
      Se oppdater blogginnlegg for svar:)
      Takk for at du liker bloggen min:)

      Slett